keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Blogi jäissä taas kauhean kiireen takia, jota lisäsi vielä netin puuttuminen. Jostain syystä netti ei ole pelannut kunnolla, välillä ei ollenkaan. Tällä hetkellä muita projekteja päällä, työnhaut pitää laittaa ja ennakkotehtävät korkeakouluihin on julkaistu. Hommaa siis riittää! Töistä kun tulee puoli kahdeksalta, se meinaa että ilta ja yö menee muiden töiden lomassa. Kunnon zombiena siis mennään, jos sitä parin kuukauden päästä sais levähtää.

Kyselin hieman lupaa animaatioiden tänne laittamisesta, se olikin sittenkin ihan okei. Laitan muutamia sekaan siis!

6.3. PERJANTAI
Aamulla tuli muokkailtua kuvia. Vanhan esitteen kuvat piti saada kirkkaammiksi ja oikeaan kokoon.
Iltapäivällä aloin suunnittelemaan animaatiota, jälleen logoa varten. Ainoa ohjeistus oli tehdä hauska ja omaperäinen animaatio jossa vanha logo "lähtee pois". 

Suunnittelin jonkin aikaa ja päädyin tekemään logosta taikurin joka taikoo itsensä pois. Aloitin animaatiota. Tein logolle kädet, taikurinhatun ja taikasauvan.

VIIKONLOPPU
Kaksi kuukautta ollaan jo oltu ja nyt oli vuorossa meidän ensimmäinen turistipäivä. Ulkona oli lämmin, lähestulkoon kuuma ja mentiin kesävaatteissa kiertelemään kaupunkia ja pikkuputiikkeja. Toisilla oli takit päällä samaan aikaan kun itse läkähtyi mekossa. Otettiin kuvia ja istuskeltiin puistossa. Kuvia ei ole vielä ehtinyt laittamaan koneelle.

Sunnuntai iltana lähdin junalla vielä käymään Portossa. Junalippu pitäisi ilmeisesti ostaa aina asemalla olevasta koneesta, mutta oli ensimmäinen kerta kun ei ollut lipunmyyjää eikä ketään muuta auttamassa, niin eihän siitä mitään tullut. Pelkäsin junassa lipunmyyjän kohtaamista, mutta se myikin iloisena edestakaisen lipun yhden suunnan hinnalla, ei paha!

9.3. MAANANTAI
Primariun nettisivulla pyörii minun tekemä "soon" -animaatio uutta sivustoa odotellessa.

Jatkoin  taikurianimaation tekemistä. Etsiskelin siihen taustamusiikin ja viimeistelin sen.





10.3. TIISTAI
Seuraava animaatio olisi uuden logon tulemisesta. Minulle ensin ehdotettiin, että tekisin jatko-osan taikurianimaatioon jossa uusi logo taikoutuu jotenkin esille. Itse hylkäsin tämän ehdotuksen, sillä se oli minusta liian tylsä. Ehdotukseni oli keksiä jotain ihan erilaista, ehkä kolmiuloitteista, sillä aikaisempi animaatio oli todella simppeli.

Sain luvan tehdä sellaisen kuin haluan. Lähdin etsimään tutoriaaleja 3D animaatioista After Effectsissä. Niitä löytyi paljonkin, mutta kaikkiin olisi tarvittu maksullinen plug-in tms.

11.3. KESKIVIIKKO
Yritin vielä etsiä ohjeita tämän suurenmoisen ja näyttävän logoanimaation tekemiseen. Ei onnistanut. Kokeilin josko pomolle kelpaisi eräs aijemmin tekemäni animaatio, jossa logo kasautui paloista ja räjähti takaisin kappaleiksi. Oli ok käyttää sitä, mutta minun piti tehdä siihen muutoksia. Toiveena oli maapallo jonka takaa tulee valoa ja lopulta siihen ilmestyy uusi logo.

Etsin stockivideoita maapallosta, ja löysin yhden, josta sain muokattua sopivan animaatiota varten. Lisäilin päälle useita eri layereita ja muutin videon värejä maskien avulla.

12.3. TORSTAI
Viimeistelin animaatiota maapallosta, ja etsin siihen taustamusiikkia. Kokeilin muutamaa eri vaihtoehtoa. Hidasta hommaa oli laittaa video synkkaamaan edes vähän musiikin kanssa kun rendaaminen vei aina paljon aikaa. Lähetin pomolle kaksi vahtoehtoa joista sai valita paremman!



13.3. PERJANTAI
Seuraavaksi haussa oli yrityksen logolle jokin "signature"-ääni joka tulisi logon yhteydessä aina. Oli tosi vaikeaa etsiä kun ei ollut mitään kriteereitä. Kokeilin kaikenlaista, eikä oikein mikään sopinut. 

Sain myöhemmin kuulla vähän ehdotusta mitä etsiä. 8-bit ääntä oli toiveena. Sohelsin kaikennäköisten äänenluontiohjelmien kanssa netissä ja yritin saada jotain järkevää aikaan. Ei ollut helppoa! Pitkän väännön jälkeen mulla oli ääni, joka oli sopiva tähän. Pitäydyttiin aluksi siinä, mutta sen jälkeen pyydettiin vielä tekemään aivan toisenlainen. En tiedä valittiinko kumpaakaan näistä lopulta.

Äänitehosteista ym. minulla ei ole siis mitään kokemusta, latailin vain ilmaisia ääniä ja säätelin niitä premieressä. 

16.3. MAANANTAI
Olimme 4.3. kuvaamassa Stadionilla Vitoría jalkapallojoukkueen kuvaamista. Eli kuvattiin, kun pelaajia kuvattiin. Materiaali oli "making of" videota varten. Luulempa että unohdin tästä mainita aijemmin. Meitä pyydettiin vain ottamaan kamerat mukaan, tulla stadionille ja kuvata jotain. No, me kuvattiin jotain.

Nyt minulle ja Irinalle annettiin yhteiseksi tehtäväksi tehdä tämä making of video. Sekavaa materiaalia löytyi paljon, ja viidestä eri kamerasta. Katseltiin aluksi vain pätkiä läpi ja valittiin parhaimpia. Vähän turhalta tuntui, että molemmat oli siinä tuijottelemassa videoita, mutta mikäpä tuossa.

17.3. TIISTAI
Jatkettiin pätkien valitsemista, ja alettiin kokoamaan alkua Premieressä. Oli hidasta, ja todella hankalaa yrittää löytää toisiinsa sopivia pätkiä kun mitään ei oltu suunniteltu etukäteen. Turhautumista, paljonkin! Videot rendasivat todella hitaasti, ja aina kun teki muutoksia, niin piti odottaa pitkään päästäkseen taas jatkamaan. 

Irina sai uuden tehtävän, ja minä jatkoin videon parissa tuskastelua. Kerroin sen olevan hankalaa, ja sain sitten neuvoksi läntätä videot siihen näytti miltä näytti. Kyseessä oli "vain making of". Itseä vähän häiritsee tämä, sillä en haluaisi tehdä huonon näköistä videota. Pomo sanoi että videoiden laadulla ei ole tässä väliä, mutta korjailin klippejä siitä huolimatta After Effectissä yrittäen pelastaa tilanteen.

18.3.KESKIVIIKKO
Edelleen videon muokkaamista. Muokkasin pätkiä ja yritin saada niitä sopimaan toisiinsa. Rendaaminen vei jälleen paljon aikaa, ja olin yhä hukassa. Ehdotin, josko saisin etsiä musiikin videolle, sillä se auttaisi paljon videon kokonaisuuden hahmottumisessa.

Etsiskelin siis musiikkia lähes koko päivän. Löysin joitakin vaihtoehtoja, mutta ne eivät olleet tarpeeksi dynaamisia.

19.3.TORSTAI
Sain pomolta musiikin videota varten ja editointi lähti heti paremmin käyntiin. Hidasta oli silti, sillä olen nyt perehtynyt enemmän animaatioiden tekemiseen kuin videoihin, joten minun pitää tekemisen yhteydessä opetella miten se kuuluu tehdä. Kokeilin myös paljon efektejä, joiden kanssa rendaaminen oli taas puolet hitaampaa.

VIIKONLOPPU
Jes! Pitkä viikonoppu, pyydettiin perjantai vapaaksi töistä, jotta päästään Lissaboniin! Mentiin seitsemän aikaan aamulla junaan ja lähdettiin kohti pääkaupunkia. Matka kesti noin viisi tuntia, jonka jälkeen mentiin vielä metrolla lähemmäksi paikkaa, josta oltiin hostelli varattu.

Kaupunki oli niin hieno! Tosi erilainen verrattuna Guimarãesiin, sinne olisi jäänyt mielellään. Kierreltiin Rossiota, ajatuksena oli kiertää jokin turistireitti, mutta hylättiin se aika äkkiä. Käveltiin vaan siellä täällä ja napsittiin kuvia. 

Lauantaina käytiin Colombossa, jättisuuressa ostoskeskuksessa. Kerroksia oli vain pari, mutta kaikki olivat järkyttäviä sokkeloita. aina kun kääntyi johokin päin, avautui uusi sokkelo. Jopa kauppojen sisään astuessa huomasi joutuneensa labyrinttiin. Käytiin läpi niin paljon kun voimia riitti, rankkaa! Jalat aivan muusina.

23.3. MAANANTAI
Making of videon tekoa. Sain palaset kasaan ja korjasin värejä. Yritin ladata filtereitä videota varten, mutta en onnistunut.

24.3. TIISTAI
Yritin saada filttereitä toimimaan ja lopulta tein itse pari erilaista vaihtoehtoa. Lisäilin efektejä ja rendasin videon. Aloin tekemään introa videolle. Kovin pitkälle en sitä voinut tehdä, sillä vasta huomenna saan tarvittavat materiaalit siihen.


__________________________________________________________


Muutamia aijemmin tehtyjä animaatioita:



perjantai 6. maaliskuuta 2015

18.2. KESKIVIIKKO
Tein taittoa vaatekuvastolle. Katsoin vanhasta kuvastosta mallia, kuvien ja tekstien määrää. Oli yllättävän vaikeaa pitkästä aikaa aloittaa useampisivuinen projekti. Piti miettiä tarkkaan asetuksia, bleedit, sivujen koot ym. Opin muutamia uusia juttuja, ja oli muutenkin kiva pitkästä aikaa käyttää InDesignia ettei se ihan kokonaan unohdu.

19.2.TORSTAI
Jatkoin katalogia pidemmälle, järjestelin kuvia ja mietin erilaisia tapoja asetella ne. Pikkuhiljaa läjä sivuja ja kuvia ei näyttänyt enää niin suurelta katastrofilta.

Lounaan jälkeen lähetin Indesign tiedostot työkaverille ja siirryin takaisin After Effectsin pariin. Tein pienen animaation Vitoría Sport Clube:n videota varten. Tarkoituksena oli laittaa logo tykyttämään sydämen tahtiin. Itse animaatio oli todella helppo, mutta ongelmia tuli lähinnä taustan kanssa. Logon reunat ovat mustat ja tausta oli musta. Yritin lisätä gradientia erottaakseni logon rajat, mutta jostain syystä se näkyi rendauksessa todella kökösti. Loppupäivän menikin sen pohtimisessa.

20.2. PERJANTAI
Huomasimme että logoanimaation äänet olivat tosi huonolaatuiset. Korjailin vähän animaatiota ja sain ääniä muutettua väähn paremmaksi.

Seuraavasta tehtävästäni olin aika innoissani. Työkaveri oli suunnitellut animaation grafiikat illustratorin artboardeille, vähän reilu kymmenen eri kuvaa teksteineen. Minun tehtäväni oli animoida kuvat, tekstit ym sisältö After Effectsillä. Minulla oli täysin vapaat kädet tehdä mitä haluan, mutta sain tietysti muutamia ideoita muilta.

Alku ei ollut helppo. Illustratorissa kaikki oli nätisti oikeilla paikoilla, mutta toinen homma oli saada sisältö After Effectsiin. Ajattelin että tälle täytyy olla jokin helppo tapa siirtää kaikki Illustratorista ilman suurempaa vaivaa. Etsiskelin apua internetistä, ja useiden kokeilujen jälkeen päätin siirtää kaiken yksitellen. Tiedostojen siirtäminen ei ole ihan niin suuri homma kun ne lisää siinä järjestyksessä kuin niitä tarvitsee. Se osoittautui kaikin puolin järkeväsi ratkaisuksi. Kun lisää sivu kerrallaan sisällön, järjestelee tiedostot ja animoi, niin pysyy ainakin täysin kärryillä; missä mikäkin tiedosto on ja mitä ne on.

VIIKONLOPPU
Käytiin työkaverin kanssa kiertelemässä outletteja, syötiin älyttömän hyvää kanaa ja kierreltiin rantaa Povoa de Varzim -nimisessä paikassa. Aurinko paistoi kerrankin, mutta rannan lähellä tuuli kyllä tosi kovaa. Jotain kuvia siinä yritti ottaa, mutta aika haasteelliseksi se osoittautui kun tukka paiskoi naamaa ja aurinko häikäisi.

Tosi vähän on ylipäätään tullut otettua kuvia. Puhelimella jonkun verran, mutta järkkärillä ei niinkään.





Kuva meidän kotikulmilta, otettu joskus aijemmin Guimarães:sta.

@Guimarães
23.2. MAANANTAI
Animaation teko jatkui. Kohtasin heti uusia ongelmia ohjelman kanssa. Yritin saada ihan perusjuttuja toimimaan, ja jostain syystä en löytänyt vikaa. Resetoin lopulta asetukset ja pääsin vasta iltapäivällä eteenpäin.

Tein itsenäisesti animaatiota eteenpäin, ja osasin toteuttaa omat ideat niin kuin halusin. Huomaan että on paljon enemmän motivaatiota tehdä töitä kun tietää tarkalleen mitä tehdä. Tavoitteena on saada valmiiksi 3-4 päivän aikana.

24.2. TIISTAI
Koko päivä meni samaa animaatiota tehdessä ja sain sen lähestulkoon loppuun asti.

25.2. KESKIVIIKKO
Viimeistelin animaation ja sain siitä työkaverilta palautetta. Hieman jännitti näyttää muutaman päivän ajan väsäämäni työ kun muut eivät olleet nähneet sitä tekovaiheessa. Löytyi yksi kirjoitusvirhe, ja pari tekstikohtaa täytyi muuttaa hieman selkeämmäksi, mutta muuten oli hyvä. Tein muutokset ja rendasin lopullisen videon. Itsekin olin tyytyväinen.

Irina oli tehnyt eräälle online kenkäkaupalle logoja, ja minä käytin loppupäiväni tehden muutamia omia versioita.

26.2. TORSTAI
Jatkoin kenkäkaupan logojen suunnittelua, ja lopulta vain yksi niistä päätyi asiakkaalle näytettäväksi. Asiakkaalle näytettiin n.4-6 eri logovaihtoehtoa.

Lähdettiin ruokatunnilla käymään kampaajalla. Työkaveri vei meidät kampaamolle, joka on Primariun asiakas: heille on tehty nettisivut ja logo ainakin. Kampaamon työntekijät olivat ranskalaisia, joilta sujui kyllä portugali mutta ei englanti. Työkaveri selitti heille mitä muutoksia halutaan, ja jätti meidät sitten oman onnemme nojaan. Ei onneksi tarvinnut ihan polkkatukassa lähteä takaisin töihin, ihan tyytyväisiä oltiin!

Primariun nettisivut ovat uudistumassa, ja seuraavana tehtävänäni oli tehdä lyhyt animaatio uudesta logosta ja teksti "soon", joka näkyisi nettisivuilla kunnes uudet sivut saadaan näkyviin. Ehdin illalla vähän aloittaa, kokeilin paria eri vaihtoehtoa ja käytännössä olin aivan jäässä. Ei oikein ollut siihen aikaan enää yhtään ideoita tai energiaa mihinkään.

27.2. PERJANTAI
Sain työkaverilta idean "soon"-videota varten ja pääsin aloittamaan. Sain sen sopivasti tehtyä loppuun ennen puoltapäivää, kun koitti aikamme lähteä Bragaan! Yhteyshenkilömme Angela kävi hakemassa meidät kyytiin, ja vei Bragaan.

Guimarães ja Braga ovat naapurikaupunkeja, joiden suhdetta voisi verrata esimerkiksi Hyvinkää-Riihimäki suhteeseen. Eli kaupungit "vihaavat" toisiaan. Kaikkein aggressiivisimmin tämä pätee jalkapallofaneilla. Siinä asiassa kaupungit ovat ainakin verivihollisia.

Menimme yläasteelle, jossa Angela on opettajana. Luokallinen 16-vuotiaita otti meidät vastaan ja pitivät esitelmän Portugalista. Me pidimme heidän jälkeen omamme Suomesta ja vastailimme heidän kysymyksiin. Luokka esitteli meille koulua ja koulualuetta, ilmapiiri oli tosi hauska ja mukava. Odotin jotain pakkopullaa, jossa kaikki kiusaantuneena odottavat kotiinpääsyä, mutta tilanne olikin päinvastainen.

___________________________________

2.3. MAANANTAI

Minulla lähtenyt nyt viimeinen kuukausi käyntiin. Aika on mennyt nopeasti, ja vaikka mitä pitäisi keretä vielä tekemään! Nyt on parin kuukauden jälkeen alkanut vähän tuntua raskaammalta nämä "hölmöt" työajat, sillä muuhun kuin työntekoon, on aikaa ainoastaan viikonlopuilla. Päivästä menee 9,5h töissä (sis.lounas) plus työmatkat... Töistä kun lähtee niin on jo ilta ja aurinko on laskenut. Aina kovasti tekisi mieli olla kauniina päivinä paistattelemassa pihalla ja kiertelemässä kylmän toimiston sijaan.

Katkerana, mutta tunnollisena menin kuitenkin töihin ja tarkoituksena oli suunnitella logoa, jossa tulee olla pääkallo ja kukka. En muista enää tarkalleen mikä kukka se oli, mutta jokin tietty. Kohde jolle logoa tehtiin, oli vähän hämärän peitossa, mutta aika vaikea aihe joka tapauksessa. Tein muutamia versioita ja kaikki näyttivät lopulta oikeastaan tosi typeriltä. Vähän turhautuneisuutta ilmassa siis!

3.3. TIISTAI

Tein yhden uuden version pääkallologosta, mutta en oikein itse osaa sanoa olinko tyytyväinen vai en. Joka tapauksessa se haudattiin ja siirryin takaisin After Effects tutoriaaleihin. Nyt pitäisi lisätä animaatioiden sekaan hieman valoefektejä ja savua ym. Katsoin tutoriaaleja.

4.3. KESKIVIIKKO

Jatkoin tutoriaalien tekemistä. Tein kaksi erilaista videota, toisessa logo räjähti kappaleiksi, ja toisessa oli savuefektejä.

5.3. TORSTAI

Katselin lähinnä tutoriaaleja koko päivän ja harjoittelin lisää After Effectsin käyttöä.


perjantai 20. helmikuuta 2015

VIIKKO 7
Vähän tiivistyneempi päivitys taas. 
Tein lähes koko viikon After Effectsillä erilaisia animaatiota Primariun logosta. Ymmärrän nyt aika hyvin kuinka ohjelma toimii. Animaatioiden tekeminen on hauskaa ja teen sitä mielelläni.

Viikonloppuna kuljeskelin ympäri Guimarãesia. Kuljin rautatieaseman ohi ja päätin lähteä käymään Portossa. Lippu maksoi vähän yli kolme euroa ja matka kesti reilu tunnin. 
Portossa kiertelin keskustaa ja ihastuin kaupunkiin vaikka oli jo pimeä ja satoi kaatamalla. Ehkä olen kyllästynyt pyörimään aina Guimarãessa: vähänkin jos sataa tai kello on liikaa niin ei näy ristin sielua, tuolla sentään riittää ihmisiä.

Sunnuntaina käytiin syömässä Brasilialaisessa ravintolassa. Siellä tuotiin aluksi riisiä ja mustia papuja, jonka jälkeen lihaa tarjoiltiin suoraan pöytään jatkuvalla syötöllä. Liha oli ihan älyttömän hyvää ja sitä tuotiin niin pitkään kunnes kieltäytyi. Jälkiruuaksi oli ananasta, joka kuulemma helpottaa ähkyn tunnetta - tuli tarpeeseen.

Käytiin myös ensimmäistä kertaa täällä elokuvissa. Leffaa ei oltu onneksi dubattu, mutta se pysähtyi puolessa välissä n. 10-15 minuutin ajaksi, jotta sai käydä vessassa tai ostamassa lisää juotavaa. Itse koin tämän vaan huonoksi asiaksi, koska haluan kyllä elokuvissa katsoa leffan aina ilman taukoja!

16.2. MAANANTAI
Primariu on tehnyt CR7 Footwear'lle nettisivuja, jotka viimein alkavat valmistua ja näyttää siltä miltä asiakas haluaakin. Tein lyhyen animaation mainostaakseen tätä sivua, ja työtä jota toimistossamme on tehty. Se luultavasti laitetaan Primariun Facebook sivuille jossain vaiheessa.

Linkki nettisivuille: http://www.cr7footwear.com/en/

lauantai 7. helmikuuta 2015

27.1. TIISTAI
Muokkasin stop motionia ja muita videoita Premierellä. Opettelin maskin tekemistä.

28.1. KESKIVIIKKO
Minulla ei ollut keskiviikolle mitään tiettyä hommaa. Piirsin Photoshopilla dinosauruksen.


29.1. TORSTAI
Piirsin siluetteja illustratorilla nettikatalogia varten. 


30.1. PERJANTAI
Minun on tarkoitus tehdä myöhemmin After Effectsillä animaatio. Katselin animaatioita ja opettelin ohjelman käyttöä.

2.2. MAANANTAI
Tein After Effects tutoriaaleja koko päivän.

3.2. TIISTAI
Jatkoin After Effectsin harjoittelua. Illasta suunniteltiin logoa käytettyjä autoja myyvälle yritykselle. Aloitin suunnittelun ideoimalla paperille.

4.2. KESKIVIIKKO
Toteutin parhaat logo-ideat Illustratorilla. Minun lisäkseni Irina ja yksi muu työkaveri tekivät samaiselle yritykselle logoja, joista koostettiin useampia vaihtoehtoja näytettäväksi asiakkaalle.

5.2. TORSTAI & PERJANTAI
After Effects tutoriaalien tekemistä. Perjantaina oli kahden työkaverin läksiäiset. 

tiistai 27. tammikuuta 2015

16.1. PERJANTAI
Editoin videon loppuun. Näytin sen muille, ja selvisi että videota on editoitu liian pienessä koossa. Aikaa meni aika paljon miettiessä, että mikä asetuksissa mättää. Lopulta teimme uuden projektin johon kokosin videon uudestaan. Jouduin myös poistamaan kohdat, joissa kasvot näkyivät, sillä sitä ei haluttu.

Tein videolle aika simppelin alun ja lopun Premierellä.

VIIKONLOPPU
Työkaverit veivät meidät Guimarães:n jalkapallostadionille katsomaan jalkapalloa. Paikallinen Vitória Sport Clube on yksi Primariun asiakkaista, joten työntekijöille on joka peliin ilmaiset liput. 

En yleensä välitä urheilun katsomisesta, mutta livetilanne on aina aivan eri asia. Puitteet ovat suuret ja yleisö on ihan mukana. 

Minä ja Irina osallistutaan ensi kuussa Vitória Sport Cluben esittelyvideon tekemiseen, jolloin päästään luultavasti stadionille kuvaamaan.





19.1. MAANANTAI
Sain tehtäväksi suunnitella toimiston seinälle kuvan. Minimissään 3 väriä, enintään 6.
Aloitin sen suunnittelun.

Kuvasin pari uutta pätkää Primariu videota varten ja editoin sen loppuun. 

Video löytyy facebookista


20.1. TIISTAI
Aloin hahmottelemaan Illustratorilla siluettimaisemaa seinää varten.

Seuraava homma on stop motion pätkä. Tarkoituksena on käyttää Legoja sen tekemiseen. Saimme tarinan idean, ja teimme Irinan kanssa kuvakäsikirjoituksen sen pohjalta. 

Tarina lopulta hylättiin, kun suunnitteille tuli isomman videoprojektin teko, jonka tarkoituksena esitellä yrityksen eri osaamisalueita ja siihen tulee vain lyhyt stop motion osuus.

Illan rakensin pahvilootaa, jossa video kuvattaisiin.

21.1. KESKIVIIKKO
Käytiin etsimässä kaupasta muovailuvahaa ja legopaketti animaatiota varten. Yritin tehdä muovailuvahasta Legoukoille hiuksia, mutta niitä oli vaikea saada pysymään. Rakensin palikoista pöydän ja tuolit.

Käytiin lounaalla syömässä perinteistä portugalilaista ruokaa. Tarjolla oli kolmea erilaista ruokaa, maistettiin kaikkia. Turskaa ja perunaa, riisiä ja ankkaa sekä kolmantena jotain lihakastiketta jonka sisältöä en sen tarkemmin muista.

22.1. TORSTAI
Rakensin lähes koko päivän pahvilaatikkoa animaatiota varten. Illalla selvisi että sitä ei käytetäkään, koska ukkeleita on vaikea saada pysymään paikallaan sen päällä, vaikka käyttäisikin muovailuvahaa apuna. Lopulta rakensin vielä legoista alustan, jolla olisi vähän helpompi kuvata animaatio.

23.1. PERJANTAI
Testasin animaation kuvaamista legoilla, ja myöhemmin kuvasin varsinaisen videon.

Työkaveri vinkkasi, että kannattaa mennä shoppailemaan ennen kuin alennusmyynnit loppuvat. Kauempana sijaitsevaan kauppakeskukseen kulkee ilmainen bussi n. tunnin välein. Mentiin suoraan töistä ostoksille. Aikaa ei ollut käydä joka kauppaa läpi, kuten oltaisiin haluttu, joten päätettiin että mennään myös seuraavana päivänä.

VIIKONLOPPU
Mentiin bussipysäkille odottamaan. Kerrankin oli niin lämmin ettei tarvinnut edes nahkatakkia. Odotettiin reilu tunti kunnes tajuttiin, että ilmainen bussi ei ehkä kuljekaan viikonloppuna. Se siitä.

26.1. MAANANTAI
Piirsin Primariun uuden logon valkotaululle ja kuvasin siitä timelapsen. Aloin muokkaamaan stop motion videoita.


torstai 15. tammikuuta 2015

12.1. MAANANTAI
Tein posterin harjoituksena, aiheena Suomi. 

13.1. TIISTAI
Primariu muuttaa logoaan, ja toimiston yleisilme uudistuu. Sain tehtäväksi suunnitella ja kuvata lyhyen videon, jossa näytetään vanhaa toimistoa ikään kuin "hyvästelyksi" sille. Tein kuvakäsikirjoituksen.

14.1. KESKIVIIKKO
Kuvasin tarvittavat videot järjestelmäkameraa ja GoPro:ta käyttämällä. Videot poikkesivat aika paljon käsikirjoituksesta, joten muutin hieman suunnitelmaa. Valitsin pätkät joita aijon käyttää ja avasin Premieren.

Olin vähän hukassa, sillä en tiedä editoinnista juuri mitään. Toivoin saavani jonkinlaisen videon kaavittua kasaan tuottamatta kovin suurta pettymystä. Onneksi työkavereilta saa apua. Katselin tutoriaaleja Premieren käytöstä.
15.1.TORSTAI
Jatkoin videon editoimista. Etsin taustalle musiikkia ja kokeilin muutamaa eri vaihtoehtoa. Sain videon suurinpiirtein kasaan, mutta huomenna täytyy vielä hioa ja tehdä intro ja loppu After Effects:llä. Paljon on opeteltavaa, mutta tuleepahan opittua! 

sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Bom dia

Olen seuraavat kolme kuukautta Irinan kanssa Guimarãesissa työharjoittelussa Primariu nimisessä mainostoimistossa. Irina on kaksi kuukautta pidempään kuin minä.

5.1. Maanantai - Saapuminen Guimarãesiin 

Myöhästyttiin jatkolennolta ja jouduttiin odottamaan noin kahdeksan tuntia Lissabonin kentällä. Aika meni hitaasti, kun ilman yöunia ei oikein energia riittänyt mitään tekemään. Lento Lissabonista Portoon meni onneksi nopeasti. 

Yhteyshenkilömme Angela odotti meitä kentällä, ja häneltä saatiin kyyti sekä hieman opastusta.

Ensimmäisenä Guimarãesissa pistivät silmään jättimäiset jouluvalot joka puolella. Joulu on Portugalissa iso juttu, ja sen voi kyllä huomata näiden valojen määrästä. Puissa, aukioilla, kapeiden katujen yläpuolella ja ikkunoiden ympärillä loisti valoja. Yhdeltä paikalliselta ehdin tällä viikolla jo kuullakin valitusta siitä, kuinka kaupungin verorahoista menee iso osa vain näiden valojen kustannuksiin. 

Majatalo, jossa tulemme työharjoittelun ajan asumaan, sijaitsee ihan Guimarãesin keskustassa. Alapuolella on kahviloita, ihan edessä on bussipysäkki ja tien toisella puolella pieni kauppakeskus.

Taloissa ei ole kovin hyvät lämmitykset niin yö meni aikalailla täristessä vilttien ja peittojen alla.

6.1. Tiistai - Vierailu työpaikalla

Mentiin käymään tulevassa työharjoittelupaikassamme Primariu mainostoimistossa. Portugalissa on tapana tervehtiä uusia ihmisiä antamalla poskisuudelma molemmille poskille. Tuo tapa tulee varmasti hämmentämään minua vielä pitkään. 

Työpaikka vaikutti todella hyvältä. Kahdeksanhenkinen tiimi oli mukavan ja rennon oloinen. Vastaanotto oli kaikkiaan tosi hyvä.

7.1. Keskiviikko - Ensimmäinen työpäivä

Joidenkin väärinkäsityksien myötä minä olen erikoistunut videoon ja Irina graafiseen suunnitteluun, vaikka meillä on täysin sama koulutus. Graafinen tuotanto minua eniten kiinnostaa, ja videosta minulla on aika vähän kokemusta. Yritin sanoa asiasta, mutta en ilmeisesti tarpeeksi selvästi. No, ei se mitään. 

Mainostoimistossa he tekevät todella laajasti kaikkia eri osa-alueita: webbiä, logoja, ulkoasuja, taittoa, videoita jne. ja heillä on tarkoitus lisätä vielä stop motion. Tulemme Irinan kanssa osallistumaan stop motion projektiin kunhan käsikirjoitus saadaan luotua. 

Swiss style
=Simppeliä, yksinkertaista ja selkeää typografiaa, usein groteskia.
Sain tehtäväksi tutustua tämän tyylisuunnan graafikoihin (mm. Anton Stankowski, Antony Froshaug, Armin Hoffman ja  Adrian Frutiger) ja suunnitella kolme posteria. Aiheina Suomi, Portugali ja minä itse.

Työpäivät alkavat 9:30, ruokatauko 13:00-14:30 ja päivä päättyy 19:00. Arkisin ei oikein kerkeä paljoa muuta tehdä kuin töitä. Töistä päästessä väsyttää ja ulkona on pimeää ja viileä.

8. -9.1. Torstai ja Perjantai - Logoharjoittelua

Goncalo - Primariun yksi graafisista suunnittelijoista antoi meille tehtäväksi luoda logo jollekkin kuvitteelliselle yritykselle käyttäen jotain tiettyä tyyliä. Hän opasti meitä, antoi paljon materiaalia josta opiskella ja saada inspiraatiota sekä auttoi lopullisen version löytämisessä. Tyylejä mm. art deco, low poly, vintage, swiss ja lino cut.

1. Valitsin tyylin: vintage
2. Yritykseksi musiikkiliikkeen, nimeksi Wicked Sound
3. Tein luonnoksia paperille, ja lopulta piirsin lopullisen version Illustratorilla. Tekstin tein muokkaamalla valmista fonttia.
4. Eri variaatioiden kokeileminen, eri väreillä, yksivärisenä eri taustoja vasten, löytääkseen parhaiten toimivan:
5. Mockup Photoshopissa, jotta näkee miltä logo tulisi näyttämään oikeassa tuotteessa. Latasin Graphic Burger -sivulta pari mockuppia ja kokeilin logoa niihin:


Videoprojekti

Jalkapallo on suuri juttu Portugalissa. Primariu tekee nettisivuja Vitória Sport Clube:lle, joka on paikallinen urheiluclubi. Nettisivuja julkaistaessa olisi tarkoitus julkaista myös video, joka esittelee hieman kaupunkia ja clubia. Tämän tekemiseen minä ja Irina osallistumme myös. Minun pitäisi ilmeisesti tehdä jokin suunnitelma tätä videota varten.

10.-11.1. Viikonloppu

Työkaverit esittelivät kaupunkia ja kierreltiin kauppakeskusta. Myöhemmin vietettiin vielä iltaa vähän suuremmalla porukalla. Aivan asuntomme lähellä on aukio, jossa paikalliset tapaavat käydä viikonloppuisin. Aukio oli aivan täynnä väkeä ja sen perälle oli pystytetty lava, jossa soitettiin jotain perinteistä portugalilaista musiikkia.